Vad har ordet ”inte” med dåliga vanor att göra?

Det är ofta jag har fina teorier om hur jag vill leva. Som att inte småäta på kvällen. Bara som exempel. Men det fungerar kanske en kväll, men inte mer. En insikt jag fått och ska jobba från är att huvudet inte förstår order ”inte”. Minns en gång jag åkte offpist i Frankrike och slogs av att försäkringen inte gäller då man åker offpist. Hann tänka tanken ”jag får inte ramla” och ramlade naturligtvis innan jag hunnit tänka färdig. Men det gick bra.

Samma gäller när jag sitter vid tv, att säga ”jag ska inte småäta” tolkar huvudet som ”jag ska småäta” och så går det som det går. Det gäller att ha en annan trigger, om jag sätter mig framför tv:n ska mitt huvud inte tänka på mat och godis utan något annat – som jag inte kommit på än. I det fallet är nog det bästa att göra som en stor studie i USA om människor som lyckats hålla vikten efter att ha gått ned 10 kg eller mer. De tittar mycket mindre på tv än folk i genomsnitt. Tänkvärt.

Har någon bra förslag på hur man bryter dåliga vanor, hör gärna av er. Eller skriv en bok om det och bli rik.