Meningen med livet…

Ja, det här inlägget är inte så allvarligt som det låter. Snarare tvärt om. Och kanske därför ganska allvarligt… Gillar att fundera på frågorna ”Varför finns vi?” ”Vad är vårt universum egentligen?” med mera. Och som 60+-are händer det att jag ser slutet på mitt liv i den här kroppen närma sig. Och det kan ibland kännas dystert. Men har två tankar att möta det med, den första fick jag av min dotter:

”Om du tänker att du om 20 år kan vara så gammal att kroppen börjar säga ifrån på allvar, tänk då på för 20 år sedan, när jag var 3 år. Känns det som ”alldeles nyss”?”

”Nej, det är hur länge sedan som helst, har ju hänt massor under den tiden!”

”Just det, varför är då 20 år framåt så mycket mindre?”

”Touché.”

Den andra tanken är baserad på tankar jag fått från min mamma, speciellt på äldre dar, ”Vad spelar det för roll vad jag gör?” I vår släkt finns ett klart drag att då och då se tillvaron dystert, något som på ett sätt är en styrka men också kan vara jobbigt och som jag måste hantera.

Tanken ”vad spelar det för roll vad jag gör?” tror jag är farlig, därför att det är svårt att hitta ett bra svar. Om jag haft kul eller samlat mycket pengar eller har ett perfekt hem eller finaste bilen – vad spelar det för roll den dag jag inte finns längre? Att jag haft kul finns det ju en liten möjlighet att det kan ha ett värde – om det finns någon form av liv efter detta och jag minns det jag gjort. Något som jag hoppas och inte ser som helt osannolikt. Prylarna är däremot svårare att försvara om de inte gjort att jag haft kul under tiden och det finns ett liv efter detta…

Att göra något för andra, för planeten m.m. känns som meningsfullt även om jag inte direkt kan se vad det ger mig personligen för att vara egoistisk. Om jag inte har kul under tiden förstås….

Min slutsats är att fundera på meningen med livet kan vara direkt farligt om man inte har distans till det. För även om det finns många möjliga svar så tror jag som i Douglas Adams bok Liftarens guide till galaxen att svaret på frågan om livet universum och allting är 42. Men om man inte förstår svaret kan det bero på att frågan är fel ställd. Jag tror att frågan om meningen med livet är en fråga som inte ska ställas. Man ska istället se till att man mår bra och har kul. Men vad det innebär är individuellt. För mig är det bland annat att göra saker för andra och göra det vackert omkring mig.