Meningen med livet – light version

Vad som är meningen med livet har det skrivits mycket om. Men jag konstaterar att när man slutat jobba får frågan ett annat innehåll, vad lever jag för? I mörka stunder känner jag att även om jag känner att släkt och vänner bryr sig om mig så skulle jag inte lämna något stort hål efter mig för att ta analogin med den kinesiska (?) berättelsen om att om man känner sig betydelsefull ska man stoppa handen i en skål med vatten. Man kan röra om och skapa vågor, men den dag man dör lämnar man ett lika stort hål som handen gör då man drar upp den ur vattnet. Men för att vara lite mer jordnära, jag känner att nu när jag lämnat yrkeslivet saknar jag mål i livet. Att skapa och uppleva vackra och sköna saker/händelser har jag satt upp som ett bra mål, det vill säga att må bra och få andra att må bra både kortsiktigt och långsiktigt. Som långsiktiga mål känner jag att måla, musicera, snickra, laga mat, pyssla med trädgården är sådant som jag länge skulle velat lägga mer tid på, och nu har jag tillfället. Men de är lite för långsiktiga för att hjälpa mig med mitt problem sedan länge – att starta. Även saker där jag ser ett trevligt mål längre bort kan jag ha svårt att starta med och det resulterar alltför många dagar i att jag när kvällen kommer har gått ut med hunden, men för övrigt läst, sett film, spelat sudoku m.m. dvs saker som absolut är bra avkoppling, men inte bra ersättning för att göra sådant som behöver göras. Som ett mer konkret mål, speciellt nu i coronatider, sätter jag därför upp att sköta hus och trädgård, städa, plocka, rensa ogräs, klippa gräs m.m. Och kombinera det med att träna styrka, kondition, balans och smidighet regelbundet.

Ska också jobba på att lägga in mer strukturerat ”pass” i kalendern enligt måste-behöver-vill-kan modellen och lägga in städning, träning men även tider för att läsa, se på film, måla m.m. Det är blandade känslor med att nu när jag är pensionär och kan göra vad jag vill åter planera tillvaron och fylla kalendern med vad som ska göras. Men att inte lägga in vad som ska göras har för det mesta inneburit att ”inget” har blivit gjort, har många gånger inte ens njutit av avkopplingen när jag sett disken stå eller hallen är full med saker som ska tas om hand. Så att lägga in ”behöver” och efter det ”vill” pass där vill får växla mellan att läsa eller se på film till att måla eller spela gitarr får bli ett försök att se hur det fungerar för mig.